Printek Blogi

Elämää ja tunnelmia suomalaisissa nukkekodeissa

Nukkekotiyhdistyksen Juhlakirja herättää miniatyyritalot eloon

Ensimmäisenä kirjaa selatessa silmiin pistää upeat kuvat ja se uskomaton yksityiskohtien määrä, joita kirjassa esiteltyihin nukkekoteihin on valmistettu. Kirjassa onkin näytillä yli sadan tekijän töitä, itse asiassa useamman, sillä harvanukkekoti on kokonaan omistajansa käsialaa. 

Nukkekotiyhdistyksen, ja kirjan päätoimittajan, Maija Salon mukaan nukkekotiharrastus sopii erityisesti niille, joiden luonteessa on taipuvaisuutta pikkutarkkuuteen.  ”Itse harrastan tyttäreni kanssa. Tyttäreni sai 10-vuotiaana mummilta ja vaarilta nukkekodin huonekaluja, joita he olivat tehneet, vaari keskittyen puutöihin ja mummi tekstiileihin. Lapsuuden leikkien jälkeen huonekalut lepäsivät kaapissa aikansa, kunnes noin 10 vuotta sitten kun jäin vuorotteluvapaalle keksin tyttäreni kanssa että tehdään nukkekoti näille huonekaluille.” Maija kertoo.

”Tyttären tutkittua netistä minkälaisia taloja ihmiset olivat tehneet, innostus vain kasvoi. Lopulta päätimme tehdä ensin ukkini kauppias Aukustin hellahuoneen, jossa yhdistettiin sopivasti faktaa ja fiktiota. Seuraavaksi lähdimme rakentamaan vanhan ajan kauppaa, sillä olen itse myymälänhoitajan tytär. Kauppa rakennettiin sellaiseksi, minkälaisena itse muistan sen olleen. Lisäksi omilta vanhemmiltani kyseltiin muistikuvia esimerkiksi vanhoihin paketteihin liittyen. Molemmat huoneet tehtiin 30x30 senttiä kokoisiin puulaatikoihin. Seuraavaksi mieheni rakensi meille nukkekotiin Mummolan joka rakentui aiemmin tehtyjen huoneiden päälle. Tästä harrastus omalta osaltani lähti. Sittemmin harrastaminen on vuosi vuodelta laajentunut.”

Nukkekoti on usein näkyväksi tehty tarina, jonka päähenkilö voi olla mielikuvitushahmo tai henkilö, jolla on vastine oikeassa elämässä. Monesti tarina alkaakin laajeta ja elää omaa elämäänsä sitä mukaa kun tavarat valmistuvat.

"Innostumme välillä tyttären kanssa pohtimaan nukkejen elämänvaiheita ja suunnittelemaan nukkekodin sisustusta nukkejen tarinaan sopivaksi. Mieheni kuunteli kerran tyttären ja minun suurisuuntaisia rakennuspuheitamme ja kysyi lopulta huolestuneena, onko kysymys kodista vai nukkekodista. Selvyyden vuoksi voisi kuulemma olla parempi, jos lisäisimme puheisiimme M silloin, kun suunnitelmat koskevat nukkekotia, ettei tarvitsisi saada ylimääräisiä sydämentykytyksiä."

Nukkekodin sisustusta suunnitellaan välillä koko perheen ja suvun voimin. Kun Maijan tytär oli laittamassa nukkekotiin saunan lauteita, tyttären mies oli aamulla katsonut lauteiden sommittelua ja töihin lähtiessään laittanut viestin, että lauteet kannattaa siirtää saunan peräseinälle jotta saunan lämmittäjä ei polta itseään.

Ajatus Juhlakirjan teosta syttyi vuonna 2016 Tampereen Verkarannan näyttelyn jälkeen. Näyttelyn alussa yhdistys päätti että kaikki näyttelyn talot kuvautetaan ammattivalokuvaajalla, vaikka vielä siinä vaiheessa ei kirjan teko ollutkaan mielessä. Vasta näyttelyn jälkeen kun kuvia oli paljon, alkoi siemen kirjan teosta itää. Seuraavaksi oli vuorossa Seinäjoen näyttely, jonne päätettiin myös ottaa valokuvaaja kuvaamaan näyttelyn talot. Kirja jakautuukin kahteen osaan näiden näyttelyiden välillä. Kirjan tarinat kirjaan tulivat nukkekodin tekijöiltä ja ne editoitiin kirjaan sopivaksi. Tarinat haluttiin pitää kirjassa lyhyinä. Kirjassa on kuitenkin useiden talojen kohdilla linkit tekijöiden kotisivuille, joissa pääsee taloihin tutustumaan vielä syvemmin. 

”Tiesin kirjan teossa olevan kova työ, ilman loistavaa yhteistyötä kirjan taittajan Jaana Pasasen kanssa kirjasta ei olisi tullut läheskään näin hyvä” Maija kertoo ”Istuimme lukemattomia kertoja kirjan parissa ja hioimme kaikki yksityiskohdat kuntoon. Toivon että kirjan myötä yhä useampi löytää tiensä nukkekotiharrastuksen pariin”

Nukkekotiyhdistys on n. 1000 hengen yhdistys jonka tehtävänä on tuoda nukkekotiharrastusta tunnetuksi Suomessa. Yhdistys on perustettu vuonna 1991 ja jäsenistö jakautuu tasaisesti ympäri Suomen. Lisätietoja Nukkekotiyhdistyksestä http://www.nukkekotiyhdistys.fi

  • Kirjan kustantaja: Nukkekotiyhdistys
    Toimitus: Maija Salo
    Taitto ja paino: Printek
Kirjoita kommentti (5 kommenttia)
0
0
0
s2sdefault

Ota yhteys

Ota yhteys
Kirjoita nimesi
Kirjoita sähköpostisi
Kirjoita viesti!

Printek

on palveleva painotalo. Meiltä saat käyntikortit, esitteet, kirjat ja suurtulosteet pienistä suuriin painoksiin, ammattitaidolla, nopeasti ja laadukkaasti. Hoidamme halutessasi myös graafisen suunnittelun tuotteellesi.

Pitkällä kokemuksella ja osaavien asiantuntijoiden voimin teemme painotyön tilaamisen sinulle mahdollisimman vaivattomaksi!

Printek • Hallinto, Keuruuntie 10 • 040 3000 701 •Tuotanto, Otavantie 11, 42700 Keuruu • puh. 040 3000 707 • info@printek.fi • Avoinna ma-pe 9-17
© Printek 2019. All rights reserved. Site by Pelismo Oy | p+web®